Våre støttespillere
KIL TOPPFOTBALLS OFFISIELLE HJEMMESIDE
Hjem
Fredag 13. desember 2019

HJEM
BILLETTER
KLUBBEN
LAGENE
KAMPER
TABELLER
NETTBUTIKK
KIL-SUPPORTER
SPONSOR
BILDEGALLERI
FOTBALLSKOLEN
KONGSVINGER IL
NYHETSARKIV
PRESSE
LINKER
KILTV
 
 

Dei faste postane

Av Jo Raabe. Publisert  04.08.2011
Hvor vi forsøker oss på matematiske og logiske krumspring rundt telling av målsjanser.  

Både journalister, trenere og spillere henviser stadig til antallet sjanser i en kamp. Det er første trøst man tyr til ved tap. «Vi hadde jo flest sjanser» må nærmest regnes som en klisje innen fotballen.

Man kan lure på hvorfor et såpass dårlig definert begrep får så mye oppmerksomhet. Vi kan røpe at det på pressetribunen på Adeccoligakampene til stadighet er diskusjoner om en hendelse var en sjanse eller ikke – vi noterer alle flittig. I tillegg vet vi at KIL-benken også teller opp. Interessant er det jo da hva vi egentlig teller.

Drillo sa en gang at det bør bli et mål på 3,5 sjanser dersom man har OK uttelling. Som matematiker blir jeg da ubønnhørlig fristet til å snu på regnestykket. 1 av 3,5 sjanser medfører at en hendelse kan kalles en sjanse hvis sannsynligheten er minst 28,6% for at den skal bli mål.

Problemet er dessverre der fortsatt – ovenstående argumentasjon letter neppe vurderingen noe spesielt.

Så over til problem nummer to. Sett at man bor i en idealverden der man er enig om hva som er en sjanse. En enkel telling tar ikke på noen som helst måte med i beregningen hvor stor en sjanse er. Det kan være at det står 5-5 i sjanser etter en kamp, men man kan jo ikke utelukke at alle de fem sjansene til hjemmelaget er større enn de til bortelaget. Altså: enda et usikkerhetsmoment rundt hvor godt sjansetelling beskriver hvem som fører, dominerer og fortjener å vinne en kamp.

kil.no satte to personer i sving med å telle sjanser i onsdagens kamp. Vi velger å foregripe begivenhetene noe og røpe at den ene kom til 8-7 mens den andre kom til 9-5. Hvem skal vi tro på?

Et hovedpoeng som jeg nå har brukt skremmende lang tid på å komme til er at KIL definitivt hadde de største sjansene som ikke gikk inn. Lars Christian Krogh Gerson og Adem Güven hadde hvert sitt skudd i tverrliggeren, i tillegg til at de samme to hadde ballen i beina på fem-meteren uten å få skutt.

Ut fra alt snakk om sjanser burde det være opplagt at KIL fortjente å vinne kampen, men av de jeg har snakket med etter kampen mener de aller aller fleste at uavgjort var helt greit. Mon tro om vi ikke skal kutte ut sjansetellingen under søndagens kamp mot Nybergsund.

Teller 1 sine tall:Teller 2 sine tall:
Sjanser KIL – Alta:
1. omgang: 3-2
2. omgang: 5-5

Cornere KIL – Alta:
1. omgang: 3-2
2. omgang: 0-4
Sjanser KIL – Alta:
1. omgang: 4-2
2. omgang: 5-3

Cornere KIL – Alta:
1. omgang: 3-1
2. omgang: 0-4

Pluss: Godt spill på kantene. De aller fleste av sjansene våre kommer etter innlegg.

Minus: Det forferdelige kortpasningsspillet vårt

Overraskelsen: Den svake innsatsen til Altas og Adeccoligaens toppscorer Vegard Braaten.

PS: Våre to sjanseteller telte også antallet cornere til hvert lag og når de ikke engang der klarte å komme til samme tall, spørs det om all verdens sjansedefinisjoner hjelper.

PS: Martin Linnes spilte sin 30. kamp for KILs A-lag

PS: KILs faste speaker Thomas Roverudseter var på en velfortjent ferie. Vikar for ham var hans navnebror Thomas Solås!

PS: Felles spillere for KIL og Alta er såvidt vi vet Jonas Johansen, Cato Nilsen og Ove Jørstad.

PS: For 20 år siden ble det en sterk borteseier i Tromsø. Hjemmelaget ledet både 1-0 og 2-1, men Caleb Francis scoret to ganger i andre omgang og vi vant 3-2. Det første målet til KIL ble satt inn av Stig Inge Bjørnebye.

PS: For ti år siden var KIL inne i en forferdelig periode og tapte fem kamper på rad. I 16. serierunde ble det også tap. 0-1 hjemme mot Mandalskameratene var fasiten. Se her hva vi skrev om den kampen.

Sitatet:
Det er funnet en iPhone på Gjemselund. Den har et display som er totalt knust
Speaker

Del på Facebook

 

KIL Toppfotball, Brugata 47b, 2212 Kongsvinger, tel 62 88 85 10. Web-redaktør Jo Raabe kilpost@kil.no. Design: Lars Ovlien - Webhotell og programmering: Østlandsnett AS
 

Mapei

Fotballskolen 2011

 

Hjem Sparebanken Hedmark Eidsiva Umbro Glåmdalen Toms Eda supermarket Økonor